Opstarten OEM Productie (2015)

Voor een producent van trekhaken ben ik met een team verantwoordelijk geweest voor het opzetten van de OEM (Original Equipment Manufacturer) voor o.a. BMW, Jaguar en Landrover. Binnen de automotive hanteert men zeer strenge richtlijnen als het gaat om o.a. kwaliteit en leverbetrouwbaarheid. Om voor dergelijke klanten te mogen werken zul je moeten aantonen dat je alle processen onder controle hebt en dat alle mogelijke risico's in kaart zijn gebracht en voor zover mogelijk getackeld.

Het team bestond uit een kwaliteitsengineer, ikzelf als Manufacturing Engineer, Engineering, Inkoop en Verkoop.

Naast het ontwikkelen van de trekhaken zelf hebben we als team parallel ook het productieproces en de logistieke keten ontwikkeld om te voldoen aan de OEM standaard.

Tools die we hierbij gebruikt hebben zijn o.a.

  • DFMEA (Design Failure Mode and Effect Analysis); wat kan er misgaan in het onwerp(en) en wat zijn hiervan mogelijke gevolgen
  • PFMEA (Process Failure Mode and Effect Analysis); wat kan er misgaan in het proces en wat zijn hiervan de mogelijke gevolgen
  • Control Plan; Wat gaan we doen om de risico's te verkleinen en op welke wijze.

Jaguar/Landrover bleek hierin een erg prettige partner die hun eigen kennis en ervaring uitgebreid met ons gedeeld hebben om zo te komen tot zeer goede producten en een degelijk productieproces om deze producten te produceren. 

 

Bovenstaande tools als DFMEA, PFMEA en Control Plans kunnen voor elk productiebedrijf, soms in vereenvoudigde vorm, erg nuttig zijn om de risico's in een product of proces op te sporen en te voorkomen.